Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víkendový seminář neurorehabilitace

24. 1. 2013
V říjnu uspořádalo občanské sdružení Roska Kroměříž pro své členy a místní fyzioterapeuty víkendový akreditační seminář neurorehabilitace.
 
Život s „roskou“, jak se této nemoci zkráceně říká, je velmi náročný nejen pro pacienty samotné, ale i pro jejich blízké. Aby tito lidé mohli udržet co nejdéle svoji soběstačnost, vyvinula PhDr. Řasová speciální metodu neurorehabilitace. Ta vychází z podobného principu, který známe u malých dětí, když se učí sedět, stát, chodit apod., a tvoří si přitom správné pohybové stereotypy. U poškozených nervových spojení lze pomocí neurorehabilitační metody do určité míry „obejít“ původní spoj, který bude také funkční a bude schopný vést, velmi zjednodušeně řečeno, impulsy z mozku ke končetinám, čímž umožní lidem s roztroušenou sklerózou udržet si déle práceschopnost a zvládat jejich každodenní aktivity a potřeby.
 
Tato účinná metoda zatím, k velké škodě nemocných, není běžně rozšířena …
 
Díky finanční podpoře města Kroměříže a společnosti TOSHULIN jsme mohli poskytnout možnost našim fyzioterapeutům si tuto metodu osvojit, aby se dostala i k nemocným v Kroměříži a okolí. Vzhledem k náročnosti neurorehabilitace je nezbytné v započatém vzdělávání i nadále pokračovat, ale již nyní můžeme slavit první úspěchy, kdy na našich členech vidíme jisté pokroky a můžeme jen konstatovat, že ať už je jejich handicap jakýkoli, vždy je šance něco s ním dělat, že nic není ztraceno a každé omezení lze zmírnit.
 
Za to ještě jednou velké poděkování patří všem, kteří nás dle svých možností podporují a pomáhají nám žít život plnohodnotně i s roztroušenou sklerózou.
 
Jana Čermáková