Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napsali o nás

Slunečnice rozsvítí kroměřížskou Květnou zahradu
Vysadí je pacienti s roztroušenou sklerózou

 

Kroměříž, 27. 6. 2022 – Desítky slunečnic vysadí v pátek 1. července v Květné zahradě v Kroměříži pacienti s roztroušenou sklerózou (RS). Akce s názvem Rozsviťme Českou republiku startuje ve 14.30 hodin. Pacienti chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí přes 20 000 lidí.

 

Akce se mohou zúčastnit nejen pacienti, ale i široká veřejnost. Usilujeme o rozšíření povědomí o RS a nabízíme pomoc také nově diagnostikovaným pacientům. Vidíme, jak celou komunitu ovlivnila pandemie koronaviru. Pacienti s RS patří mezi ohrožené skupiny, a proto se vyhýbali setkávání s lidmi. Neměli dostatečné množství pohybu ani rehabilitaci, a řadě z nich se proto nemoc v tomto období velmi zhoršila. Sázením slunečnic je chceme také znovu povzbudit k aktivitě,“ říká Pavlína Kovalová, předsedkyně organizace ROSKA Kroměříž, která akci spolu s Nadačním fondem IMPULS pořádá.

Květiny pacienti zasadí v edukační části zahrady, kde mohou být vysázeny kromě tradičních letniček právě slunečnice. „Jakožto památka zahradní kultury musíme dodržovat autentičnost výsadby. Pro sázení alternativních květin jsme vyhradili edukační sekci, která plní právě funkci podpory a vzdělávání. Jsme rádi, že můžeme pacienty s RS podpořit a poskytnout jim zázemí k této aktivit,“ vysvětluje kastelán Květné zahrady Zdeněk Novák.

Kromě sázení slunečnic čeká účastníky také benefiční hudební vystoupení kytaristy Jana Stavinohy. „Tématem letošního ročníku je propojení. Slunečnice symbolicky propojují pacienty s RS s jejich rodinami, přáteli, lékaři a dalšími. Květiny také symbolizují naději. S očekáváním pozorujeme, jak se léčba RS neustále vyvíjí, a tím otevírá pacientům dveře do lepší budoucnosti,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice Epsteina-Barrové virus, kouření, stres, dlouhodobé přetížení organismu a nedostatek vitaminu D.

 

O Unii ROSKA

Posláním Unie ROSKA je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie ROSKA ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Jako česká multiple sclerosis (MS) společnost je aktivním členem mezinárodní federace MSIF a její evropské platformy EMSP při EU. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje 26 samostatných regionálních spolků Roska. Unie ROSKA má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi 1 500 členů. V současné době stojí v čele Unie ROSKA sedmičlenná výkonná rada.

ROSKA v Kroměříži již 30 let doprovází pacienty s RS na Kroměřížsku a pomáhá jim. Byla založena 2. 7. 1992.

 

O Nadačním fondu IMPULS

Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou plně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního registru pacientů s RS ReMuS a jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz.

 

 

Kontakt pro novináře

Mgr. Dominika Cardová, cardova.dominika@gmail.com, + 420 728 297 868