Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání pod Hostýnkem

30. 10. 2019

Setkání pod Hostýnkem – podzimní rekondiční a aktivační pobyt Rosky Kroměříž

 

Ve dnech 22. až 26. září se již tradičně uskutečnila společná rekondice, kterou zorganizovala Roska Kroměříž ve spolupráci s MSA Uherské Hradiště pobočka Kunovice.

Pobytu se tentokrát zúčastnilo rekordně hojný počet pacientů. I když bylo mezi námi i hodně vozíčkářů, nic nebránilo v tom, abychom si užili nádherného počasí a bohatého programu, který jsme doplnili ještě ukázkami cvičení a nácvikem chůze.

Někteří se naší rekondice zúčastnili poprvé a tak vznikly nová přátelství a pouta. To, že jsme chtěli aktivovat osamocené nemocné, bylo plně naplněno. V každém případě mají tyto rekondiční pobyty obrovský smysl a význam pro lidičky, kteří bojují s jakoukoliv nemocí, nejen s RS. Kromě vylepšení své fyzické kondice se totiž vylepší ta psychická, která je pro naše dobré fungování v životě klíčová a zcela zásadní.

Kromě ereskářů se mezi námi stále častěji objevují lidé, kteří mají onemocnění pohybového aparátu a přibývají stále mladší ročníky. Pro ně je velmi důležité vidět, že mohou i s nemocí či pohybovým omezením žít plnohodnotným životem. I k tomuto účelu byla do programu zařazena přednáška o projektu, který rozběhla firma TEVA a to je „Peer to Peer“. Je to vlastně psychoterapeutický projekt a má pomoci právě nově diagnostikovaným nebo zcela osamoceným lidem, kteří obdrží od lékařů závažnou diagnózu.

Další zajímavou celodenní akci pro nás připravili manželé Cetlovi a nabídli nám techniky pro zlepšení motorických a kognitivních funkcí, které mají ereskáři, někteří více, jiní méně, narušeny. Byla to ergoterapie, kdy jsme si techniky mohli vyzkoušet i v praxi a na závěr jsme měli i možnost si ergoterapeuticé pomůcky i zakoupit. Hry, kvízy, hlavolamy, které každá svým způsobem našli cestu ke každému, zaujaly, upoutaly mysl, mozek i ruce.

Rekondice se účastnili dva cvičitelé Jaroslav Vojnar a Alena Filová Zedníčková, kteří se snažili o maximální využití každé volné chvilky ke cvičení, které je důležitou součástí léčby a vlastně základem každého rekondičního pobytu.

Kromě přednášek jsme měli také odlehčení, kdy nám p. Majkusová představila zdravotní kosmetiku a doplňky stravy. Kromě přípravků prospěšných zdraví jsme si mohli koupit i voňavou kosmetiku pro radost. A večery? Nádherné lidové písničky, povídání, pohoda….

Tato podzimní rekondice byla naší poslední v tomto roce a všichni se moc těší na další. Velmi nejen tímto děkujeme za finanční podporu sponzorům – spol. TESCO, ČEZ, NF Impuls i partnerskému Městu Kroměříž. Díky jejich pomoci jsme mohli velmi bohatý program, cílený na zlepšení fyzické, psychické i sociální kondice nemocných osob a jejich blízkých poskytnout těm, kdo jej potřebují!

A věřte – má to smysl!!