Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jarní rekondice 2012 v Bystřici

23. 6. 2012

bystrice-2012-002.jpg

Roska Kroměříž byla opět po roce na květnové rekondici v malebném prostředí Hostýnských vrchů v penzionu Sola Gratia v Bystřici pod Hostýnem



,‚Už to mám!‘´ bleskne mi hlavou a téměř se zatajeným dechem skládám k sobě jednotlivé vystřižené různě velké díly tak, aby vytvořily rovnostranný trojúhelník. A stejně tak jako už několikrát před tím, znovu mi někde nadbývá a někde chybí. 

„To snad nejde! Určitě máme všechny díly?! A nemohly by se některé části překrývat?“ Tohle jsou věty, které se v pohostinných prostorách Soly Gratie během našeho týdenního pobytu nesou velmi často.

bystrice-2012-024.jpgBrouka do hlavy nám nasadila paní Zdeňka Adlerová z vyškovské knihovny, která se zabývá mozkovým tréninkem, a s tímhle tématem za námi přijela na jedno dopoledne, během kterého nás seznámila s desaterem pro trénink paměti. Interaktivní formou nás vtáhla do své přednášky a než jsme se nadáli, už jsme roztáčeli závity svých mozků na plné obrátky. Všichni dobře víme, že je potřeba procvičovat nejen svaly, ale i mozek, přesto však na něj často zapomínáme. Paní Adlerová nám ukázala jak lehce a nenásilně to jde. Ovšem, až na ten trojúhelník! 

bystrice-2012-018.jpg 

Když už z marných pokusů o jeho sestavení máme mozkové závity téměř zavařené, jdeme si někteří zrelaxovat k pastelkám a předtištěným mandalám, které si každý dle svých představ a pocitů vybarvujeme, jiní jdou za Blankou tvořit šperky z korálků a někteří vyrazí na procházku po okolí. bystrice-2012-013.jpg

 

 

 

 

 Letos nám počasí opravdu přeje, až na jeden chladnější den nás celou dobu příjemně hřeje jarní sluníčko a na duši blahodárně působí zeleň a nádherně rozkvetlá okolní krajina. Bylo prima, že jsme nejen na rozcvičku ale i každé odpolední cvičení s Jardou Wojnarem mohli být venku na čerstvém vzduchu, kdy nám k závěrečné relaxaci cvrlikali ptáčci a lehký vánek k tomu šuměl v korunách nedalekých stromů.  

 

bystrice-2012-033.jpgAby na nás Jarda nebyl sám, pozvali jsme na jeden den i studentku doktorky Řasové, fyzioterapeutku Martu, která se každému věnovala a procvičovala s námi metodu motorických programů aktivující terapie. Udělala si čas i na nás doprovody, které zlobí záda. Trochu nám je srovnala a zadala každému samozřejmě i pár cviků na doma.

 

Po večerech jsme střídavě dál pokračovali v trénování mozku při zábavné vědomostní hře, fandili českému týmu v hokeji nebo zpívali u kytary. Program na rekondici byl hodně nabitý, kromě cvičení a korálkování jsme si užili i osvěžující masáže, energoterapii, výlet na Hostýn a vůbec společně trávený čas. Domů jsme se vraceli plni zážitků a komplexně procvičení, jak snad všech více než 600 svalů v těle, tak i naše mozkové závity dostaly řádně zabrat.bystrice-2012-042.jpg

 

 

 

 

 

Ale ten trojúhelník! Ten nám nedá spát. Má opravdu řešení? To je otázka, která nám bude ještě chvíli vrtat hlavou, dokud ho někdo z nás nesloží. Nicméně trápí mě ještě i jedna mnohem důležitější otázka, na kterou bohužel zatím taky neznám řešení, a sice, bude si moci tento článek někdo vůbec přečíst? Budu ho mít kam poslat, aby se dostal ke čtenářům našeho oblíbeného roskařského časopisu? Vyjde ještě někdy? Ale to už je jiné téma, jiný článek. Pevně doufám, že vše dobře dopadne a časopis zůstane zachován, aby se příběhy a zkušenosti jednotlivých roskařů i regionálních Rosek mohly dále dostávat ke všem svým čtenářům.

Závěrem chceme moc poděkovat i firmám Elexim, s.r.o. a TOSHULIN a.s., bez jejichž finanční podpory bychom si nemohli tento bohatý a přínosný program dovolit a naše poděkování patří i manželům Goldmannovým ze Soly Gratie za to, že nám maximálně vycházeli vstříc a mají svůj podíl na zdárném průběhu našeho rekondičního pobytu.


Jana Čermáková