Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akce ke Dni RS v Kroměříži

19. 6. 2008

Ve spolupráci s Knihovnou Kroměřížska se dne 10. června 2008 uskutečnila v knihovně beseda nejen pro nemocné roztroušenou sklerózou s MUDr. Jarmilou Železnou a primářem rehabilitace nemocnice v Kroměříži MUDr. Vladimírem Markem věnovaná blížícímu se dni roztroušené sklerózy.

 

V příjemném prostředí kroměřížské knihovny se sešlo skoro 30 lidí, většinou nemocných roztroušenou sklerózou a jejich blízkých.

 

MUDr. Železná přítomným vysvětlila, co roztroušená skleróza obnáší a možnosti její léčby v ČR i v zahraničí, hlavně pak probrala významnost včasného podchycení a způsoby diagnostiky této nemoci.

 

Svoji přednášku zakončila apelem na důležitost správného a pravidelného cvičení, zamezení možnosti sociální izolace nemocných a poukázala na nároky pacientů, co se týče zaměstnání, invalidních důchodů, příspěvků státu na zdravotní pomůcky apod.

 

V následné diskuzi odpovídala na četné dotazy např. ohledně testování nových léků pro léčbu RS.

 

Tím navázal i MUDr. Marek, který následně seznámil posluchače s možnostmi rehabilitačního oddělení v nemocnici v Kroměříži a také doporučil neurorehabilitaci jako nový doplněk k léčbě RS, která je praktikována jeho fyzioterapeuty.

 

V diskuzi otevřel otázku alternativní léčby a doplňkové způsoby rehabilitace, např. arteterapie.

 

Společně oba lékaři kladli velký důraz na důležitost pravidelného cvičení a rehabilitace.

 

Přednáška byla velkým přínosem pro naše členy i pro veřejnost.